Kurban bayramına sayılı günler kala sizlere çok özel bir et kavurma tarifi vermek istedik. Kavurmanızın sert olmaması, içi sulu çok lezzetli bir kavurmaya sahip olmanız için gereken tarif adımlarını bu yazımızda aşama aşama sizlere veriyoruz. Ayrıca bu yazımızda sizlere bir de kavurma saklama tekniği öğretiyoruz. Yazımızı sonuna kadar okumanızı öneririm. Yazının sonunda da tarifin videolu anlatımı mevcut.
Et kavurma malzemeleri
- 5 kg tranç ön kol ve bacak eti
- 500 gr kuyruk yağı
- 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu (normal tuzda olur)
- 1 şişe maden suyu
- 6 adet 660 cc kavanoz
Et nasıl kavrulmalı? Et kavurma nasıl yapılır?
- Kavurma tarifine 500 gr kuyruk yağını küçük küçük doğramakla başlayalım. Tüm kuyruk yağını küçük küpler halinde doğrayalım.
- Doğradığımız kuyruk yağlarını bir tencereye alalım ve kısık ateşte kapağını kapatarak yavaş yavaş eriyip kıtırlaşmalarını sağlayalım. Kuyruk yağları iyice eridiğinde altını kapatalım.
- Bu sırada eğer kuşbaşı doğranmış etimiz yoksa, etlerimizi doğrayalım. Kırmızı et piştiğinde küçüldüğü için çok çok küçük doğramamaya dikkat edelim.
- Doğradığımız etleri farklı bir tencereye alalım. Üzerine 1 şişe maden suyunu dökelim. Orta ateşte kapağını kapatarak pişirmeye başlayalım. Et sulandıktan sonra ocağın altını kısalım ve yavaş yavaş pişirmeye devam edelim.
- Etler yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişince suyunun çoğunu çekmiş olacak. Üzerine 1,5 yemek kaşığı dolu dolu kaya tuzu ekliyor ve karıştırıyoruz.
- Şimdi sıra geldi kuyruk yağını etlerimize eklemeye. Demir bir süzgeç yardımıyla eriyen kuyruk yağını kavurduğumuz etlerin üzerine süzerek ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Sonrasında 10 dakika daha bu şekilde etlerimizi kuyruk yağıyla pişirmeye devam ediyoruz. Etlerin yumuşaklığına bakarak bu süreyi arttırabilirsiniz. Et kavurmamız hazır, şimdi gelin kavurma saklama yöntemize geçelim.
Kavanozda et kavurma saklama yöntemi. Kavurma nasıl saklanır?
Hazırladığımız kavurmaları önceden kaynar suyla yıkadığımız kavanozların içlerine pay ediyoruz. Her kavanoza tencerenin dibinden kuyruk yağından ilave ediyoruz. Kavanozları doldurduktan sonra, daha önce kullanılmamış kavanoz kapaklarıyla sıkıca kapatıyoruz.
1 gün kadar dışarıda oda sıcaklığında kavanozlarımızı bekletiyoruz. Artık etlerimizi ister serin bir odada, isterseniz buzdolabının normal dolap alanında saklayabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz şehir çok sıcak bir şehrimiz ise dolapta saklamanız daha iyi olur.