Bugün yaparken de yerken de zevk alacağınız, nefis bir şerbetli tatlı yapıyoruz. Sultan tatlısı olarak geçen tatlımızın yapımında bir miktar irmik kullanıyoruz. Şerbetli tatlılara ben irmiği çok yakıştırıyorum. Tatlının lezzetini ve dokusunu olumlu yönde çok değiştiriyor.
Sultan tatlısı tarifini sizlere hem yazılı hem de çok güzel bir anlatımla videolu olarak veriyoruz. Böylece adım adım kolayca tatlınızı yapabilirsiniz. Önce sultan tatlısı yapmak için kullanacağımız malzemelere bakalım. Sonra da hemen tarife geçelim.
Sultan tatlısı malzemeleri
- 150 gr yumuşamış tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1 çay bardağı pudra şekeri (50 gr)
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı irmik (70 gr)
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- Yaklaşık 3.5 su bardağı un (360 gr)
Şerbet için;
- 3 su bardağı şeker (500 gr)
- 3 su bardağı su (600 ml)
- 4-5 damla limon suyu
Ayrıca;
- Yarım su bardağı süt (100 ml)
- 1 su bardağı kadar beyaz haşhaş veya mavi haşhaş
- 50 gr bitter çikolata ve çiğ badem (opsiyonel)
Sultan tatlısı yapımı
Tatlımızın şerbetini hazırlamakla başlıyoruz. Çünkü oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor.
Önce sultan tatlısı şerbetini hazırlıyoruz
- 3 su bardağı toz şekeri tencereye alalım. 3 su bardağı su ilave edelim. Şeker ve suyu biraz karıştırıp ocağa alalım. Kaynamaya başlayınca 4-5 damla limon suyu ilave edelim ve 15 dk kaynatalım. Ocağın altını kapatalım ve oda sıcaklığına gelmesi için bir kenara kaldıralım.
Şimdi de Sultan tatlısının hamurunu yapıyoruz
- 150 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını kabımıza alalım. Margarinde olur. 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyelim. elimizle biraz karıştıralım.
- Şimdi de 1 çay bardağı irmik, 1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un kullanıyoruz. Ben tarifte 3,5 su bardağı un kullandım. Markadan markaya değişebilir. Kontrollü ekleyelim. Ele yapışmayan ve dağılmayan bir kurabiye hamuru kıvamında olana kadar yoğuralım. Elinizde bir parça hamuru yuvarlayın. Sonra ortasına parmağınızı batırın. Kenarları çatlamıyorsa hamurun kıvamı tamamdır.
Sultan tatlısına şekil veriyoruz
- Sultan tatlısı hamurunun yoğurma işlemi bitince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlayarak tepsimize sıra sıra dizelim. Yuvarladığımız hamurları önce süte sonrasında beyaz yada mavi haşhaşa bulayalım ve fırın tepsimize yerleştirelim.
- Fırına vermeden önce üzerlerinden parmağımızla bastırarak oyuklar oluşturalım. piştikten sonra bu oyuklara çikolata ve badem ekliyoruz. Badem yerine farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. Hatta sadece çikolatalı yada sade de yapabilirsiniz.
Sultan tatlısı pişirme aşamaları
- 180 derece alt üst ayarda fırını ısıtalım ve fırına tepsimizi gönderelim. Yaklaşık 20 – 25 dk da pişiyor. Hafif pembeleşince işlem tamam demektir.
- Fırından çıkınca hiç bekletmeden şerbetini dökeceğimiz tepsiye alalım. Sıcakken; ilk başta hazırladığımız oda sıcaklığına gelen şerbet ile ıslatalım. 2 – 3 saat kadar şerbetini çekmesi için bekliyoruz.
Son olarak sultan tatlısını süslüyoruz (istediğiniz gibi yapabilirsiniz)
- Şerbetini çeken sultan tatlımızın oyuklarının içine benmari usulü erittiğimiz çikolatayı ekleyelim ve üzerine bademlerimizi yerleştirelim. Sultan tatlısı yaparken eğer fındık kullanacaksanız; pişirme esnasında fındıklarınızı ekleyebilirsiniz.
Evet yazılı tarif bu kadar. Gelin; sultan tatlısı tarifini şimdide videolu olarak öğrenelim.
Sultan tatlısı videolu tarif
Reklam