Rokfor peyniri küflü bir peynir türüdür ve Fransa’nın geleneksel lezzetlerinden biridir. Yumuşak bir yapısı vardır ve biraz pahalıdır. Kralların peyniri diye meşhur olan bu peynir, diğer peynirlerden daha dayanıklıdır. Şarabıyla ün yapmış olan Fransa’da şarapla beraber en çok tüketilen peynirlerdendir.
Fransa’nın Roquefort şehrine yakın Combalou dağlarındaki mağaralarda üretildiği söylenen bu rokfor peyniri mavi küfler içerir. İşte peynir, özelliğini bu küflerden alır. Gerçek rokfor peyniri koyun sütüyle yapılır. Rokfor peyniri üretimi Larzac adı verilen koyunların sütleriyle gerçekleştirilir.
Rokfor Peyniri Özellikleri
- Çapraz kesilmiş dilimler hâlinde satılır.
- Asıl aromasını doğal mağaralarda kazanır ve buğday unu, çavdar unu, maya, sirke gibi ürünlerle karıştırılıp hamur elde edilerek yapılır.
- İçinde mavi küfler bulunur. Eğer küflü yüzeyler yeşil veya gri renkteyse o hakiki rokfor peyniri değildir veya bozulduğunu gösterir.
- Rokfor peyniri senelerce bekletilse dahi yumuşak kıvamından bir şey kaybetmez. Onu diğer peynirlerden ayıran en önemli özelliği budur.
Rokfor Peyniri Nerede Satılır?
Lüks marketlerde bulabileceğiniz bu peynir pahalı olduğu için her markette bulunmaz. Yurt dışından ithal ürünler satılan dükkanlarda da rokfor peyniri bulmak mümkündür. Ayrıca bu peynir internetten de temin edilebilir.
Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?
Özel ilgi isteyen rokfor peyniri yapımı bir hayli meşakkatlidir. Rokfor peyniri için gereken malzemeler nelerdir? diye soracak olursanız; maya, sirke, çavdar unu, buğday unu ve rokfor küfü diye sıralayabiliriz.
- İşte bu rokfor peyniri malzemeleri bir araya getirilerek karıştırılmakta, güzelce yoğrulup hamur hâline getirilmekte ve pişirilmektedir.
- Daha sonra elde edilen ekmekler 85 derecelik rutubetli bir ortamda, 12 derece sıcaklıkta küflenmeye bırakılır. Böylece Rokfor mağaralarına benzeyen bir ortamda durması sağlanır.
- 1,5 aylık sürenin ardından ekmekler küflenmiş olur. Kurutularak öğütülür ve toz hâline getirilip rokfor küfü hazırlanır.
- Ardından 28 dereceye kadar ısıtılan koyun sütü fabrika peynir mayasıyla mayalanır. Pıhtılaşması beklenir ve pıhtılaşan kısım rokfor kalıplarına alınıp yoğrulur.
- Üstüne de rokfor küfü dökülerek her gün kalıplarda 3 defa alt-üst edilir. (6 gün boyunca bu şekilde çevrilir.)
- Sonrasında peynirler 12 derece sıcaklıkta çimento sıvalı zemine her gün 2-3 defa alt-üst edilmek suretiyle çevrilmeye devam edilir. Sularını çekine kadar burada kalacaktır.
- Küflenene kadar mahzenlerde tutulan rokfor peynirini evde yapmak çok zordur.
Rokfor Peynirinin Faydaları
Rokfor peynirinin faydalarına baktığımızda; her şeyden önce kalsiyum bakımından güçlü bir besin olduğunu görüyoruz. Bu yüzden kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Çocukların iskelet yapısını güçlendirmekte, yaşlılarda kemik erimesini önlemektedir.
Rokfor peynirinin sağlığa faydaları doğal antibiyotik olmasından da ileri gelir. Vücuda direnç veren rokfor peyniri hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır.
Rokfor peyniri neye iyi gelir? diye düşünüyorsanız onun kilo vermeye bile yardımcı olduğunu bilmelisiniz. Yoğun protein içeren rokfor peynirinin zayıflamaya faydaları uzun süre tok tutmasından ve yemek yeme isteğini azaltmasından kaynaklanır.