Yemek tariflerinde ve tatlı tariflerinde o kadar çok çeşit var ki, artık tarifleri karıştırır olduk. Tart neydi?, turta neydi? derken araya tartolet giriyor. Pay, galetta, kiş derken bu liste uzayıp gidiyor. Merak etmeyin bu karışıklığa bir son vermek için buradayım ve sırasıyla; Tart, Turta, Tartolet, Pay, Galetta, Kiş nedir? Bunların arasındaki farklar neler? hepsini anlatıyorum bu yazımda.
Tart nedir?
Tart; tabanı ve kenarları tart hamuru ile yapılmış, içi krema dolgulu bir tatlı çeşididir. Limon, elmalı, çikolata, çilek gibi malzemeler tartın ya iç kremasında kullanılır (örn: limonlu tart) yada krema üzerini süslemekte kullanılır (örn: çilekli tart).
Turta nedir?
Turta yine aynı tart gibi; tabanı ve kenarları hamurdan ve içi krema ile doldurulmuş bir tatlıdır. Fakat burada tarta göre bir fark vardır. Turtanın üzerinde yine aynı hamurdan yapılmış kafes şeklinde bir üst kat bulunur yada tamamen üzeri hamurla kapatılmıştır.
Tartolet nedir?
Tartolet yine tart türevi bir tatlıdır. Fakar tartolet tartın mini versiyonudur. Yani aynı tart gibi yapılır fakat küçük boyutlarda yapılmaktadır.
Pay nedir?
Pay yine tart gibi hazırlanır. Bu yabancılar bir tatlı buldular mı her çeşitini yapmaya çalışıyorlar 🙂 Neyse konumuza dönelim. Pay ile diğer anlattığım tariflerin arasında küçük bir fark vardır. O da pay, hem tatlı hemde tuzlu (et ve sebzeli pay) yapılmaktadır.
Galetta nedir?
Galetta yine tart türevi bir tatlıdır. Sadece yapımı pizzaya benzemektedir. Aynı pizza hamuru gibi galetta hamurunu açarsınız, içine malzemelerini koyup kenarlarını malzemelerin üzerine doğru kıvırıyorsunuz.
Kiş nedir?
Kiş için söylenecek tek şey, tatlı değil de tuzlu olarak sebzeler ve etler ile hazırlandığıdır. Gerisi tarta benzer. Yani kısaca adamlar tart tarifini bulmuşlar. Sonra bunun etlisini yapalım adı şu olsun, üstünü kapatalım adı bu olsun diye uydurmuşlar da uydurmuşlar. Yurdumun gözlemesine kurban olayım. Patateslisinin adı da gözleme, peynirlisinin de 🙂
Bütün bunların arasındaki farkları ayrıca yazmayı gerek duymuyorum. Çünkü anlatımlarım esnasında aralarında ne fark var kısa kısa anlattım. Hepinize iyi günler efendim.